Αυτή την ευχή σας στέλνω για το νέο, δίσεκτο χρόνο. Όχι πως έχουμε δει κανένα χρόνο τώρα τελευταία που να μην είναι δίσεκτος, όμως ετούτος είναι και επίσημα. Τι άλλο να σας ευχηθώ εν μέσω βροχής από σφαλιάρες, κατραπακιές, και ματσουκιές, επί δικαίων και αδίκων; Αν ανήκετε μάλιστα στην πρώτη κατηγορία, στους δίκαιους, τότε πια σας έχουνε για σκότωμα. Επειδή οι ευχές, ακόμα και όταν έρχονται από τα βάθη της ψυχής, δεν πιάνουνε πάντα, σας συνιστώ να επενδύσετε σε μια πανοπλία. Ας πούμε σαν αυτή της παραπάνω εικόνας, φτιαγμένης από ένα σπουδαίο Γερμανό καλλιτέχνη της Αναγέννησης, τον Albrecht Dürer. Αν τυχόν δεν συμπαθείτε τη Γερμανίδα Καγκελάριο, ή έχετε, σαν εμένα, καμιά φλέβα Βενετσιάνικη, μπορείτε να προτιμήσετε Ιταλική. Η παρακάτω εικόνα Βενετού ιππότη είναι πολύ μεταγενέστερη, μια ιδέα σας τη δίνει όμως.
Η Ιταλική πανοπλία είναι και σύμφωνη με την ιστορική μας παράδοση – φτάνει να τη φορέσουν μερικοί και θα θυμίζει η Ζάκυνθος την Τέρρα του Κάστρου το 1500. Προσφέρει υψηλή προστασία και είναι πολύ εργονομική και λειτουργική. Φτερά, κορδέλες, οικόσημα και άλλα αξεσουάρ είναι έξτρα. Φανταστείτε όμως τι εντύπωση θα προκαλέσετε στην παρέλαση της Γκιόστρας! Μπορείτε κάλλιστα να χορέψετε και στα Καρναβάλια φορώντας την, αρκεί βέβαια να διαθέτετε την απαραίτητη φυσική κατάσταση.
Υπάρχουν, όπως θα περίμενε κανείς, και κάποιοι περιορισμοί – η ηλιοθεραπεία δεν συνιστάται και το μπάνιο απαγορεύεται αυστηρά. Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι, ίσως, κάποιοι από σας να πλησιάσουν γνωστούς πολιτικούς των τελευταίων κυβερνητικών σχηματισμών στο βάρος, όχι όμως και στο εκτόπισμα. Αν χάσετε την ισορροπία σας θα πνιγείτε στα ρηχά. Εκτός αν βάλετε στην πανοπλία σας ένα μακρύ λάστιχο για αναπνευστήρα, οπότε μπορείτε να μαζεύετε σφουγγάρια και κοράλλια, και να τα πουλάτε στους τουρίστες. Σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς είναι κι αυτή μια λύση. Μπορείτε επίσης να τη βγάλετε, και να κάνετε τα μπάνια σας άφοβα, κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών της Βουλής, όποια και να έχει προκύψει μέχρι το καλοκαίρι.
Το άλογο δεν είναι απαραίτητο, εκτός αν θέλετε να γλυτώσετε τη βενζίνα. Για τέλη κυκλοφορίας δεν σας υπόσχομαι, άσε που ίσως χρειαστεί να περάσετε την ιπποσκευή από ΚΤΕΟ. Αν αποφασίσετε πάντως να το πάρετε, πρέπει να το ταΐζετε βρώμη. Είναι πιο θρεπτική από το σανό και, κυρίως, θα είναι πιο οικονομική. Σύμφωνα με έκτακτο μέτρο ισοσκελισμού του κυβερνητικού προϋπολογισμού, στο σανό θα μπει ΦΠΑ 50%, γιατί, όπως αποδείχτηκε, σανό τρώμε όλοι μας από τριακονταετίας.
Δε λέω, οι πανοπλίες ήταν, και παραμένουν, πανάκριβες. Και τώρα, όπως τότε, είναι για το βαλάντιο των φεουδαρχών. Όχι δεν έκανα λάθος. Τι νομίζετε, πως έχουμε καπιταλισμό; Κομματική φεουδαρχία έχουμε! Μπορείτε όμως να ζητήσετε μια πανοπλία από τον Άι Βασίλη – αν τον πιστεύετε, και αν τον βρείτε. Βλέπετε αυτός, σαν άγιος, ήξερε πως δεν είμαστε για χαΐρι και προκοπή. Όταν λοιπόν έφυγε από την Καισάρεια, με την ανταλλαγή πληθυσμών, δεν πήγε να εγκατασταθεί σε κανένα χωριό της Μακεδονίας. Πήγε όσο μακρύτερα μπορούσε, σε μια ερημιά της Λαπωνίας, άλλαξε το όνομα του σε Κλάους, και το ’ριξε στην εκτροφή ταράνδων!
Μη στενοχωριέστε όμως – πενία τέχνας κατεργάζεται. Για όσους δεν πλουτίσανε επιδοτούμενοι από την ΕΕ για αέρα κοπανιστό ή κλέβοντας το διπλανό τους, υπάρχει νεοελληνική πατέντα, με αρχαίες καταβολές, που κοστίζει ελάχιστα και δεν πιάνεται σαν τεκμήριο! Τη χρησιμοποιούσανε κατά κόρον οι Στρατιώτες που αποίκησαν τη Ζάκυνθο πριν από πέντε αιώνες περίπου, και από τους οποίους κατάγονται, λίγο-πολύ, οι περισσότεροι Ζακυνθινοί. Την πατέντα αυτή την είχαμε περιγράψει αλλά θα σας υπενθυμίσω, επί τροχάδην, τις οδηγίες.
Πάρτε ένα παλιό καπέλο, ή καινούργιο δεν πειράζει, κατά προτίμηση καστόρινο. Αν δεν έχετε, πάρτε την τρίτσα (Επτανησιακό ψαθάκι) του πιο κεφάλα από τους μπαρμπάδες σας και αδιαβροχοποιείστε τη με κερί, πίσσα, σιλικόνη, ή ότι άλλο θέλετε. Μετά κολλήστε εσωτερικά με αλευρόκολλα μια κόλλα χαρτί. Κολλήστε διαδοχικά πέντε-έξι στρώσεις. Μόλις στεγνώσει η αλευρόκολλα χώστε μέσα και μερικά στουπιά. Φορέστε το πάνω από μια κουκούλα ή ένα κεφαλομάντηλο. Ας έρθει μετά με φόρα ο Ευάγγελος και ας σας σβουρίξει μία κατακέφαλα με όλο του το βάρος. Δεν θα καταλάβετε τίποτα!
Τώρα για να προστατευτείτε από χτυπήματα στον κορμό, πάρτε το πάπλωμα της νόνας (γιαγιάς) σας, ή της γειτόνισσας, και φτιάξτε μια μακριά ‘κάπα’, μέχρι τη γάμπα. Μια τέτοια, κίτρινη, μπορείτε να δείτε στην επόμενη εικόνα, που είναι και αυτή του Albrecht Dürer, από το 1515. Ο Dürer ήθελε να απεικονίσει τον αστρονόμο και γεωγράφο Κλαύδιο Πτολεμαίο αλλά δεν τον είχε δει ούτε ζωγραφιστό. Έφτιαξε λοιπόν το πορτραίτο κάποιου περιπλανώμενου Στρατιώτη και τον βάφτισε Πτολεμαίο. Έλληνες και οι δύο, σου λέει, θα μοιάζουνε. Αν βέβαια ντυνόταν έτσι ο Πτολεμαίος στην Αίγυπτο θα είχε βγάλει τη μπέμπελη, όχι τη Γεωγραφία, αλλά τέλος πάντων. Εμάς μας έκανε χάρη, γιατί βλέπουμε την απλότητα του σχεδίου της ‘κάπας’ και την ευκολία κατασκευής της. Ενισχύστε τη, στα πιο ευάλωτα σημεία του σώματος σας, πάλι με αλλεπάλληλες στρώσεις χαρτιού ή λινού υφάσματος, και δεν θα μπορούν να σας μπήξουν φόρο με καμία τροπολογία!
Καλά Χριστούγεννα, και για το νέο χρόνο υγεία και ... αντοχή. Σιδεροκέφαλοι!