Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

Χρόνια Πολλά

Τις καλύτερες ευχές μου για τα Χριστούγεννα και το Νέο Έτος 2014.
My best wishes for Christmas and the New Year 2014.


Λεπτομέρεια από την Προσκύνηση των Μάγων του Jacob van Utrecht, φιλοτεχνημένο γύρω στα 1520. Διακρίνεται ένας Ευρωπαίος μονάρχης με χαρακτηριστικά μέλους του Οίκου των Αψβούργων (μύτη, σαγόνι, χείλη) να προσφέρει το δώρο του. Νομίζω πρέπει να ταυτισθεί με τον Αυτοκράτορα Κάρολο Ε΄ - βλέπε πορτραίτο του πριν αφήσει γένια εδώ - επειδή στο βάθος απεικονίζονται σαν φρουροί δύο Έλληνες Στρατιώτες, οι οποίοι εκείνη την εποχή υπηρετούσαν στην Αυτοκρατορική Φρουρά. Ο ένας είναι οπλισμένος με λόγχη και ο άλλος φέρει φαρέτρα με βέλη. Επειδή το 2014 συμπληρώνονται 500 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα Βεσάλιου να θυμίσω ότι ο Κάρολος Ε΄ ήταν ο προστάτης του πατέρα της Ανατομίας.

A detail from the Adoration of the Magi by Jacob van Utrecht, painted circa 1520. A European monarch with features of a member of the House of Habsburg (nose, chin, lips) is seen offering his present. Because two Greek "Estradiotes", who at the time served in the Imperial Guard, are depicted as guards in the background, I think he should be identified with Emperor Charles V - see here his portrait before he grew a beard. One of the "Estradiotes" is armed with a spear and the other is carrying a quiver with arrows. Since 2014 is the anniversary of 500 years from the birth of Andreas Vesalius allow me to remind you that Charles V was the sponsor of the father of Anatomy.

10 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά φίλε και καλές γιορτές.
    Ευχαριστώ για τσι βοήθειες, δεν είχα και πολύ άνεση χρόνου αλλά το συγκεκριμένο θέμα μάλλον έχει ψωμί που λένε.
    Και για δε μου λές άμα ψάξεις λίγο το όνομα της πατρίδας σου τι σημαίνει?
    Ζα (Δίας – Ζευς) – υνθος αρχαιοελληνική κατάληξη, ‘όπως το Λαβύρ - ινθος
    που σημαίνει τόπος του Λάβρεως (διπλός πέλεκυς).
    Εδώ είναι συνεπαγωγηκά το νησί του Δία?
    Έτσι για να σε βάζω σε σκέψεις χα χα χα.

    Και οι στρατιώτες στο πίνακα από πού φαίνονται Έλληνες?
    Το κυριότερο σημείο αναγνώρισης που βλέπω εγώ είναι ότι ο ένας είναι βάζελος και ο άλλος γαύρος! Χα χα χα.
    Να είσαι καλά φίλε εσύ και όσοι αγαπάς.
    Και πάλι χρόνια πολλά και όσο γίνεται καλά.
    Μην είμαστε και πλεονέχτες γιατί έτσι έχασε και ο Άγιος ο δικός μας το τάλαρο (κατά το ανέκδοτο πάντα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άνεση χρόνου δεν είχα ούτε εγώ, με θαράπαψε το 13. Λέξεις όπως το Ζάκυνθος, Όλυνθος, λαβύρινθος και τα ρέστα πιστεύεται - έτσι λένε οι γλωσσολόγοι, εγώ ιδέα δεν έχω - πως επειδής δεν μπορούνε να ετυμολογηθούνε με βάση τους κανόνες της Ελληνικής, είναι προελληνικές. Για γλώσσα που μου είναι άγνωστη τι να πω;
    Οι Στρατιώτες είναι Έλληνες αλλά όχι βαζελόγαβροι, θα είχανε σκοτωθεί μεταξύ τους. Να είσαι καλά και συ και οι δικοί σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστούμε για τις ευχές και αντευχόμαστε. Ναέχεις πάντα υγεία ,αγάπη και οικογενειακή ευτυχία. Το 2014 να σου φέρει ότι επιθυμείς και λίγο ξεκούραση !Έτσι?
    Δεν πιστεύω ο ένας στρατιώτης να είναι ο Μιχαήλ Καλόφωνος?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλά γυρεύουμε από τον καινούργιο χρόνο αλλά το σημαντικότερο είναι πάντα η υγεία. Για σένα βέβαια εύχομαι και πολλά παραπάνω. Δεν φαίνεται να ήταν ο Καλόφωνος δυστυχώς, τα ίχνη του καλλιτέχνη χάνονται μετά το 1525 και μάλλον η δημιουργία αυτή έγινε νωρίτερα. Από την άλλη πάντως δεν θα ήταν και πολύ διαφορετικός, έτσι ντύνονταν τότε, με μαύρα καστόρινα καπέλα.

      Διαγραφή

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία από το http://pampalaia.blogspot.com/ χορηγείται με άδειαCreative Commons Αναφορά προέλευσης - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Μη εισαγόμενο .