Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Πριν από 200 χρόνια και ...


Ο William Gell, κάπου ανάμεσα στα νταραβέρια και τις δημοπρασίες αρχαίων, βρήκε χρόνο να σκαρώσει μερικά σχέδια της Ζακύνθου. Ανέκδοτα ως τώρα, από όσο ξέρω, και άγνωστα στους ενδιαφερόμενους, βρίσκονται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο.

 Να λοιπόν ο Καλιτέρος του 1811, με τον Άγιο Αλύπιο/Άι Λύπιο στη μέση και το Μετόχι του Αγίου στην κάτω γωνία, ιδωμένα από το Βαλομάντρι. Κάτω από τον Άγιο Λύπιο μια υποψία Αγίας Κυριακής, και πέρα, πάνω στο λόφο, άλλη εκκλησία. Μήπως ο Άγιος Ιωάννης του Ρώμα; Όποιος ξέρει ας μας πει.

 Οι καταπράσινες πλαγιές του Σκοπού.

Ετούτο πάλι ποιός θα μας πει που ακριβώς είναι;

Ενημέρωση 05/09/12

Την απάντηση μας έδωσε, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε, η Μαρία Σιδηροκαστρίτη - Κοντονή.



'Στεκόταν στην έπαυλη του Σιγούρου στο Ακρωτήρι (ο δρόμος χωρίζει την έπαυλη Σάρτζιντ από το κτήμα Σιγούρου),'  είπε για τον Gell η Μαρία. 'Στο κτήμα Σιγούρου υπήρχε μια εκκλησία η Αγία Άννα και πρέπει να ήταν αυτή στην εικόνα.'

Η Μαρία συνεχίζει την έρευνα.

 

***

Όταν το ψάξιμο και το γράψιμο, που κάποτε σε ξεκούραζαν, γίνονται δύσκολα, δεν είσαι πια κουρασμένος. Είσαι εξαντλημένος, αποκαμωμένος, ξεθεωμένος. Έτσι κι αλλιώς, χρόνος είναι δύσκολο να βρεθεί αυτό τον καιρό. Τα προβλήματα στη δουλειά λες και μου την είχανε στημένη στη γωνία. Περιμένω, αμάν και πότε, λίγες διακοπές. Ακολουθούν οι Ολυμπιακοί. Λέω να κάνω ένα διάλειμμα μέχρι τότε. Καλό καλοκαίρι λοιπόν και θα τα ξαναπούμε τον Αύγουστο.

2 σχόλια:

  1. ΠΑΜΠΑΛΑΙΕ ΑΥΤΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΣΥΓΚΙΝΗΣΕ...
    ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΚΑΛΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να σαι καλά Διονύση και καλό καλοκαίρι επίσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία από το http://pampalaia.blogspot.com/ χορηγείται με άδειαCreative Commons Αναφορά προέλευσης - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Μη εισαγόμενο .