Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Αφιέρωμα στο Ludwig Salvator - μέρος Α΄


Μου μπήκε ο Μάης από τις αρχές του Απρίλη και δεν έχω χρόνο για γράψιμο. Καιρός για μια σειρά εικονογραφικών αναρτήσεων με εικόνες από τους δύο τόμους του 'Zante', του Αρχιδούκα Ludwig Salvator, έκδοση του 1904. Σήμερα εκκλησίες και μοναστήρια της Ζακύνθου. Αναγκαστικά οι εικόνες είναι επιλεγμένες, δεν μπορώ να τις βάλω όλες. Χωρίς λόγια. Δεν πολυχρειάζονται, ούτε Γερμανικά ξέρω για να επεξηγώ.




































4 σχόλια:

  1. Ανεπανάληπτος.
    Αποτύπωσε με τα σκίτσα του και τις φωτογραφίες του την Ζάκυνθο των αρχών του 20ου αιώνα και ετσι την γνωρίσαμε και εμείς.
    Ηταν ο καθοδηγητής μου, στις Ζακυνθινές περιηγήσεις μου ,χωρίς να γνωρίζω Γερμανικά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόλυ ωραίες εικόνες...λίγο πολύ γνωστές! Ειδικά οι δύο τελευταίες μου έκαναν πάντα εντύπωση διότι απο αυτές τις εκκλησίες δεν υπάρχει ούτε πετραδάκι όρθιο. Απο τον Αγ. Κωνσταντίνο περνάω όλη μου τη ζωή, όταν είδα τι υπήρχε σε εκείνη την θέση δεν το πίστευα! Απο την Αγία Βαρβάρα στους Κήπους νομίζω βρίσκετε ένας τοίχος μόνο!
    Μπράβο...Παμπάλαιε... αν και Μάιος για σενα, τα κατάφερες πάλι!
    Παναγιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι νομίζω πολύ σημαντικό να μπορείς κάπως να συνδεθείς με τη Ζάκυνθο των παππούδων σου, με την ιστορία του τόπου σου και τον πολιτισμό του. Ειδικά όταν αυτός ο πολιτισμός εξαφανίζεται μέρα με τη μέρα. Είναι πηγή αντίστασης μιας μειοψηφίας στον οδοστρωτήρα του εκχυδαϊσμού. Αυτός ο άνθρωπος μας άφησε θησαυρό. Όχι μόνο πολιτιστικά αλλά ακόμα και οικονομικά οφέλη θα μπορούσε να έχει η Ζάκυνθος. Αν ...

    Λες και υπάρχει περίπτωση να ενδιαφερθεί επιχειρηματίας να διοργανώσει τουριστικές επισκέψεις στα βήματα του Salvator. Δυστυχώς τις επιλογές μας τις έχουμε κάνει και επιμένουμε σε αυτές. Θέλουμε 18ρηδες με 100 ευρώ στη τσέπη που παίρνουν τις θερμίδες τους κυρίως από τη μπύρα και δεν αγοράζουν ούτε γραμματόσημο. Όσοι θέλουν να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισμό της Ζακύνθου ή να έρθουν οικογενειακά, να φάνε, να νοικιάσουν αυτοκίνητο, να ψωνίσουνε τίποτα, ας πάνε να βρούνε αλλού. Δεν είναι ευπρόσδεκτοι. Εμείς θέλουμε να μείνουμε στην ιστορία σαν το νησί του μπάχαλου, όχι του Σολωμού. Άσε τι λέμε, οι πράξεις μετράνε. Έχουμε την καλύτερη και δυνητικά ασφαλέστερη για μικρά παιδιά αμμουδιά στον κόσμο, ολόκληρα χιλιόμετρα, και την έχουμε κάνει, με το συμπάθιο, μπορντέλο.

    Και έτσι για να δείτε γιατί με έχει πιάσει παραλήρημα, αντιγράφω από τη σημερινή εφημερίδα:

    "Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, χθες το πρωί, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του πρώην Δήμου Λαγανά, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν τα μέτρα που θα ληφθούν φέτος το καλοκαίρι, ούτως ώστε η περιοχή να μην είναι άνδρο ακολασίας και επεισοδίων.
    (...)
    Ο κ. Μποζίκης τόνισε ότι στόχος του είναι να σταματήσει η κατάσταση που επικρατεί με τα μπαρ κρόουλ (...)"

    Πολύ ωραία! Το αποτέλεσμα; Η απόφαση της σύσκεψης;

    "Ο κ. Μποζίκης αποδέχτηκε το αίτημα των επιχειρηματιών, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει αναδίπλωση της Δημοτικής Αρχής για αυτό το θέμα.
    Από ΄κει και πέρα, αποφασίστηκε να παραταθεί το ωράριο της μουσικής στα καταστήματα. Από τις 15 Ιουνίου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου η μουσική στους εξωτερικούς χώρους των μαγαζιών θα πρέπει να κλείνει στη 1 το βράδυ, ενώ από τις 15 Σεπτεμβρίου και ύστερα θα μένει ανοιχτή έως τις 12, δηλαδή μία επιπλέον ώρα από τα όσα προβλέπει η Νομοθεσία (ο Νόμος αναφέρει πως θα πρέπει να κλείνει στις 11)."

    Ε, ή αυτό είναι παράλογο ή εγώ είμαι άλογο! Ας δεχτώ ότι είμαι άλογο γιατί λέει υπάρχει κρίση. Παραδίπλα, στις ψιλές ειδησούλες, λέει περιμένουμε μέχρι 12% αύξηση στους τουρίστες αλλά ας το παραβλέψουμε. Γιατί τότε να σταματάνε τα ντάμπα - ντούμπα στη μία; Γιατί να κάνουμε μισές δουλειές; Αν μπορούμε με έξι ώρες ύπνο, μπορούμε και με πέντε, μπορούμε και με τέσσερες. Θα κοιμηθούμε το χειμώνα, σαν τις αρκούδες. Και αφού όλα συγχωρούνται λόγω κρίσης ας πασάρουμε στα παιδιά και λίγη ντόπα. Τα έσοδα να πάνε για να ξεχρεωθεί ο Δήμος. Γιατί όχι δηλαδή; Ποτίζουμε τα ξένα παιδιά οινόπνευμα μέχρι να καταλήξουν στο ωραίο μας νοσοκομείο, κατουρημένα και με ανοιγμένα κεφάλια -- λίγο χασισάκι τι θα τους κάνει;

    Ναι, πρέπει να είμαι άλογο, γιατί αν δεν είμαι θα βρεθεί ένας κάτοικος Λαγανά, έστω λόγω αντιπολιτευτικής διάθεσης και μόνο, που θα πάει το δήμαρχο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Δεν είναι δικαίωμα ο ύπνος; Δεν έχει ο καθένας δικαίωμα σε αδιατάρακτη οικογενειακή ζωή; Αν όχι, ευτυχώς που είμαι άλογο και συγγνώμη για τα χλιμιντρίσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι ειδήσεις απο την Ζάκυνθο τα τελευταία χρόνια ειναι για γέλια και για κλάματα. Αυτές τις μέρες εχουμε αυτό για τον Λαγανά, έχουμε το σίριαλ ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ, και τα κλασσικά, Νοσοκομείο, ύδρευση, σκουπίδια,μαρίνα και άλλα πολλά!!! Προχτές έστειλα δέμα απο Θεσσ/νικη για Ζάκυνθο με το κτελ και ο υπάλληλος εκει γέλαγε λέγοντας οτι το κτελ Ζάκυνθου ειναι το πιο ακριβό στα δέματα (δεν παιζει ρόλο το μέγεθος, και ενα πακετο τσιγάρα κοστίζει 7 ευρο, μεγάλο δέμα 14)... επίσης μου είπε οτι ειναι και το πιο περίεργο!δεν κατάλαβα τι εννοούσε!

    Αντε και καλό Πάσχα!

    Παναγιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία από το http://pampalaia.blogspot.com/ χορηγείται με άδειαCreative Commons Αναφορά προέλευσης - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 3.0 Μη εισαγόμενο .